Welkom.

Wat fijn dat je er bent!

Ik ben Femke, Yoga docent & ACT therapeut. Plus ervaringsdeskundige op het gebied van aanhoudende klachten (ALK) en Post- COVID. En ik woon in een gezellig klein hofje in het centrum van Den Haag.

Hoewel het bij ACT in beweging echt om jou gaat, willen mensen vaak weten hoe ik op het idee van ACT in beweging gekomen ben. ACT in beweging is geboren uit het inzicht dat een gecombineerde somatische, gedragsmatige en educatieve aanpak elkaar versterken bij de aanpak van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

Ik gun jou dat je je leven zodanig gaat vormgeven dat het echt past bij wie je bent, wat jij waardevol vindt en wat je (aan)kunt.

ACT in Beweging helpt jou weer vrijer bewegen om binnen je grenzen te doen wat je hart wil!

Ik was notabene zelf yogadocent, coach en mindfulness trainer toen ik last kreeg van steeds meer aanhoudende klachten. Niet alleen ikzelf begreep maar niet waarom ik steeds verkrampter ging bewegen en steeds minder controle over mijn bewegingen leek te hebben. Maar ook mijn behandelaren snapte niet waarom alle oefeningen en behandelingen om mijn motoriek te verbeteren geen blijvend effect bleken te hebben. Dit veranderde toen ik Yoga ging combineren met Thomas Hannah Somatics en Acceptance & Commitment Therapie (ACT).

Het doel van ACT in beweging is de positieve effecten van Yoga en lichaamswerk te verdiepen door jou gelijktijdig inzicht te geven in ontstane pijnpatronen: hoe jij als mens omgaat met lichamelijke pijn- en spanningsklachten. Dit is belangrijk omdat veel therapieën voornamelijk gericht zijn op het oplossen van pijn, terwijl hoe jij met pijn omgaat grote invloed heeft op klachten, energie en functioneren.

ACT in Beweging heeft de visie om Aanhoudende Lichamelijk Klachten te erkennen als onderdeel van de maatschappij. En mensen & organisaties vervolgens die vaardigheden te laten ontwikkelen om op een meer flexibele manier om te gaan met klachten, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen blijven deelnemen aan activiteiten op het gebied van beweging & werk.

Het liefs zou ik jou persoonlijk natuurlijk een 100% pijnvrij leven willen beloven. Maar ik denk dat wij allebei stiekem weten dat zoiets niet helemaal mogelijk is. De good old Boeddha zei het al: pijn is onderdeel van het leven. Ik leer jou dus veel liever op welke manier jij je lichaam positief kunt beïnvloeden en hoe jij op een zo’n slim mogelijke manier met pijn en klachten kunt omgaan. Het omarmen van de dingen die je op dit moment niet kunt veranderen is iets waar je klaar voor moet zijn. Jou die vaardigheden leren op precies dat moment vind ik het mooiste van mijn werk!

Mijn verhaal

Het is eind 2019 als ik door aanhoudende duizeligheid met migraine gedwongen moet stoppen met werken voor mijzelf. En mij ziek meld bij KLM, waar ik als parttime stewardess ook nog eens de wereld over vloog. Na de hele medische mallemolen te zijn doorgehaald ben ik een paar diagnoses rijker. Er wordt wat medicatie aangeboden en verschillende therapievormen besproken. Dat zal het allemaal oplossen. Dacht ik.

Maar algauw zat ik met het volgende probleem. Om weer fitter te worden had ik het sporten opgepakt, maar mijn lichaam leek ineens niet meer te kunnen wat het voorheen kon. Binnen no time was ik overtraind. Daarnaast kwamen eerdere pijnklachten van een ruggenbreuk en dubbele heupdysplasie terug. De pijn ging zich dus verspreiden waardoor de termen Chronisch Pijn Syndroom en ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) voor de hand bleken te liggen.

Kortom: mijn zenuwstelsel stond aardig op zijn kop en wat ik ook uit mijn trukendoos haalde; het leek niet meer terug te veren.

Het was op een donderdagavond dat ik besloot mijn verhaal online te delen. Ik was al maanden aan het modderen met allerlei soorten therapieën met wisselend resultaat. Ik krijg een reactie van een jongen uit een van mijn yogalessen: of ik weleens gehoord had van Thomas Hanna Somatics? Dat had ik niet. Al maanden kon ik niet meer bewegen zonder dat mijn spieren in een spasme schoten, maar ook mijn lichaamshouding werd steeds schever omdat ik onbewust pijn tijdens het bewegen probeerde te vermijden. En beweging te veel ging forceren. Binnen een relatief korte tijd voelde ik door de somatische oefeningen dat ik weer controle kreeg over mijn houding en bewegingen.

Hoewel mijn pijnklachten op den duur minder werden en ik weer vrijer bewoog, bleef mijn dagelijkse belastbaarheid laag. Tijdens een intensief revalidatietraject kwam ik in aanraking met Acceptance en Commitment Therapie (ACT). Dit bleek de missende schakel: mijn gedrag. Ik was voortdurend aan het vechten met mijn klachten wat bakken energie kostte. Het was alsof iemand een enorme spiegel voor hield en ineens zag ik heel zuiver wat er gebeurde.

Ik hoef jou niet te vertellen hoe groot de impact van aanhoudende klachten op alle gebieden van je leven is. De wanhoop en machteloosheid die je voelt als je ondanks alle inspanningen maar geen grip op je klachten krijgt zijn groot. En juist dat willen oplossen of vermijden van klachten krijgt onbewust steeds meer invloed op je leven. Wat je klachten ook weer beïnvloedt en deels zelfs in stand kan houden. Helaas heb ik later na mijn revalidatie covid gekregen waar ik niet goed van herstelde. Omdat ik toen al bekend was met ACT kon ik veel beter aanvoelen wanneer ik bovenop mijn frustratie van het gebrek aan energie en de spierklachten, ook nog eens heel erg ging piekeren over oplossingen. De vaardigheden die ACT mij geleerd heeft, waren voor mij onmisbaar. Hierdoor voelde ik mij met mijn beperkingen toch een stuk vrijer.

ACT leert je namelijk te stoppen met strijden en binnen jouw grenzen weer te gaan doen wat je hart werkelijk verlangt. Dat laatste is een belangrijk aandachtspunt binnen een traject. Waardevolle dingen doen in het leven, die passen bij wat jij diep van binnen belangrijk vindt. En daarin ook de pijn mogen voelen van de dingen die niet meer gaan zo als jij dat eerder gewend was. Om zo het leven te creëren waarin jij vrijer beweegt, naar je hart luistert en je steeds beter die balans weet te vinden tussen wat wel en niet kan. En alle vormen daar tussenin.

Opleidingen

  • Polyvagal Theory & ACT Training- Polyvagal Institute by Stepthen Porges (2024)
  • Somatic Movement Institute, Sarah Warren, Instructor L2, neuro musculair education (2024-…)
  • ACT Guide, ACT in groepenopleiding door Gijs Jansen (2024)
  • ACT Guide, ACT basisopleiding (2022- 2023)
  • Somatic Movement Institute, Sarah Warren, Instructor L1, neuro musculair education (2020)
  • King Nascholing, onder- en overprikkeling, Monique Thoonsen (2020)
  • De Nieuwe Yogaschool, Yogatherapie, Ross Rayburn (2017)
  • De Nieuwe Yogaschool Yin Teacher Training, Skadi van Paasschen (2016)
  • Civas, Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (2015- 2016)
  • Atma Instituut, Coaching, 2- jarig HBO (2012-2014)
  • Saktiischa Yoga school, Iyengar Yoga Therapie (2014)
  • Sushil Hatha Yoga TT, Dharamshala India (2013)
  • Open Universiteit, Psychologie certificaat (2011- 2012)